Veiligheid op het water

Scheepvaartbegeleiding huren? Wij zijn landelijk bevoegd!

Op zoek naar gecertificeerde scheepvaartbegeleiding? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij voeren scheepvaartbegeleiding uit door heel Nederland. Van Amsterdam tot Rotterdam en van Friesland tot Limburg. Hiervoor hebben wij de beschikking over meerdere patrouillevaartuigen die aan de landelijke eisen van Rijkswaterstaat voldoen. De mobiel verkeersleider voert vanaf het patrouillevaartuig actieve scheepvaartbegeleiding uit wanneer er gevaar of hinder voor de overige scheepvaart is. Zo kunnen uw werkzaamheden veilig en soepel verlopen.

Offerte aanvragen
Binnen 1 dag een vrijblijvende prijsopgave

Volledige ondersteuning bij scheepvaartbegeleiding

Als specialist in scheepvaartbegeleiding kunnen wij u volledig assisteren en ontzorgen. Van het formele gedeelte en nautisch advies tot de uitvoering. Onze vaartuigen en schippers voldoen aan de eisen van Rijkswaterstaat. Wij zijn ervaren en gekwalificeerd voor de meest uiteenlopende taken. Doordat wij deze werkzaamheden regelmatig en op tal van plekken in Nederland uitvoeren, is onze kennis up to date. Wij voeren de werkzaamheden uit die u nodig heeft en voor zolang u die nodig heeft. Neem contact op en laat ons u proactief vanuit deze specialisatie adviseren. Of vraag direct een offerte op indien u al precies weet wat u nodig heeft.

Telefoon: 085 864 00 15 Email: [email protected]

Op deze pagina

 1. Wat is scheepvaartbegeleiding?
 2. Wanneer is scheepvaartbegeleiding nodig?
 3. Offerte aanvragen
 4. Nautisch advies
  1. Nautische vergunningsaanvragen
 5. Kan scheepvaartbegeleiding ook zonder vaartuig?
 6. Onze patrouillevaartuigen
 7. Wat kost scheepvaartbegeleiding?
 8. Beheersmaatregelen op de vaarweg
 9. De nautisch verkeersregelaar op de Rijkswateren
 10. Scheepvaartbegeleiding inhuren bij werkboot.nl

Wat is scheepvaartbegeleiding?

Bij werkzaamheden vanaf of boven de vaarweg kan het zijn dat er gevaar of hinder voor de overige scheepvaart ontstaat. Om die reden wordt scheepvaartbegeleiding ingezet. Scheepvaartbegeleiding houdt in dat een verkeersleider vanaf het patrouillevaartuig de scheepvaart in de gaten houdt, actief informeert doormiddel van de marifoon en bijstuurt wanneer dat nodig is. Zo kan worden voorkomen dat er gevaarlijke situaties of zelfs incidenten ontstaan door de werkzaamheden.

Offerte aanvragen
Binnen 1 dag een vrijblijvende prijsopgave

Scheepvaartbegeleiding huren

Moderne vloot
Werkzaam in heel Nederland
VCA* gecertificeerd
Landelijk bevoegd
Ervaren verkeersleiders

Patrouillevaartuig

Wanneer is scheepvaartbegeleiding nodig?

Het korte antwoord is: wanneer de vaarwegbeheerder dit eist. Maar ook het vrijwillig inzetten van scheepvaartbegeleiding is mogelijk. Over het algemeen eist de vaarwegbeheerder de inzet van scheepvaartbegeleiding wanneer gevaar of hinder voor overige scheepvaart kan ontstaan. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden aan een brug of sluis. Maar ook bij werkzaamheden in de vaargeul zoals het uitvoeren van metingen, het nemen van monsters, uitvoeren van baggerwerkzaamheden of andere werkzaamheden waarbij de scheepvaart op enige manier gehinderd kan worden.

Ook zijn situaties denkbaar waarbij scheepvaartbegeleiding niet primair voor de overige scheepvaart wordt ingezet. Bijvoorbeeld voor de veiligheid van de personen die werkzaamheden uitvoeren. Hierbij kan golfslag zorgen voor ongelukken of kan een gevaar voor aanvaring ontstaan. Met de inzet van scheepvaartbegeleiding kunt u ook deze risico’s beheersen.

Nautisch advies

Heeft u nautisch advies nodig voor uw werkzaamheden vanaf of aan het vaarwater? De inzet van actieve scheepvaartbegeleiding vergt de nodige afstemming tussen betrokken partijen. Onze nautisch adviseur ondersteunt u bij het opstellen van het vaarwegmanagementplan, overleggen met betrokken partijen en informeren van lokale stakeholders. Daarbij kunt u voor alle nautische zaken en vragen bij hem terecht.

De opdrachtgever, aannemer, vaarwegbeheerder en uitvoerende partijen hebben allen belang bij een veilig en vlot verloop van de werkzaamheden. De gemaakte afspraken, planning, risico’s en beheersmaatregelen vormen samen het vaarwegmanagementplan (VWMP). Dit document dient als leidraad voor het uitvoeren van de scheepvaartbegeleiding.

Nautische vergunningsaanvragen

Er is wettelijk bepaald dat de scheepvaart tijdig geïnformeerd dient te worden via een bericht aan de scheepvaart (BAS). Werkzaamheden vanaf of rond vaarwegen dienen dan ook tijdig aangevraagd te worden bij de betreffende autoriteit. Onze nautisch adviseur kan u adviseren en ondersteunen bij het indienen van de vergunningsaanvragen.

Kan scheepvaartbegeleiding ook zonder vaartuig?

Dit is één van de meest gestelde vragen. Het korte antwoord is: nee, dat kan niet. Volgens de landelijke eisen van Rijkswaterstaat moet scheepvaartbegeleiding altijd uitgevoerd worden vanaf een patrouillevaartuig die het begeleiden van de scheepvaart als enige taak heeft. Dit vaartuig mag dus ook geen overige ondersteunende taken uitvoeren.

Onze patrouillevaartuigen

Patrouillevaartuigen die ingezet worden voor het uitvoeren van scheepvaartbegeleiding dienen aan strenge eisen te voldoen. Het vaartuig moet de verkeersleider een geschikte werkplek bieden om zijn of haar werk goed uit te kunnen voeren. Daarnaast dient het vaartuig de juiste uiterlijke kenmerken te hebben. Zo is het voor de overige scheepvaart duidelijk dat er scheepvaartbegeleiding plaats vindt.

Rijkswaterstaat heeft voor de hoofdvaarwegen in haar beheer een landelijke richtlijn opgesteld (Instructie en procedure inzet marktpartijen verkeersbegeleiding). Zowel onze patrouillevaartuigen als verkeersleiders voldoen aan de gestelde eisen van Rijkswaterstaat. Andere vaarwegbeheerders kunnen afwijkende eisen stellen. Ook daar kunnen wij in alle gevallen aan voldoen. Zo voeren wij door heel Nederland scheepvaartbegeleiding uit.

Scheepvaartverkeersbegeleiding

Scheepvaartbegeleiding met patrouilleboot

vca gecertificeerd

Offerte aanvragen
Binnen 1 dag een vrijblijvende prijsopgave

Wat kost scheepvaartbegeleiding?

De kosten voor de inzet van actieve scheepvaartbegeleiding liggen tussen de 1500,- en 2500,- euro per dag. Dit is afhankelijk van de duur van het project en het aantal werkuren op een dag. Daarnaast worden, indien van toepassing, kosten gerekend voor mobilisatie, hotelovernachtingen, werkzaamheden in avond, nacht, weekend of feestdagen en voor het opstellen van een vaarwegmanagementplan. Wilt u precies weten wat de kosten in uw situatie zijn? Neem contact met ons op voor een gedetailleerde offerte.

Offerte aanvragen

Beheersmaatregelen op de vaarweg

Naast de inzet van actieve scheepvaartbegeleiding worden meestal aanvullende beheersmaatregelen genomen. De nautisch adviseur ondersteunt u bij het nemen deze maatregelen. Zoals het uitvaardigen van een bericht aan de scheepvaart (BAS), plaatsen van scheepvaartborden langs de vaarweg, plaatsen van een ballenlijn of tijdelijke betonning of het fysiek informeren van lokale belanghebbenden.

De nautisch verkeersregelaar op de Rijkswateren

De mobiel verkeersleider is degene die de scheepvaartbegeleiding uitvoert. Hij of zij heeft hiervoor een bevoegdheidspas ‘Nautisch Verkeersregelaar op de Rijkswateren’ welke is verstrekt door het NNVO (Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding). Om deze bevoegdheid te krijgen is naast veel opleidingen ook voldoende ervaring vereist. De mobiel verkeersleider zet zich in voor de veiligheid van de scheepvaart en de werkzaamheden. Onze verkeersleiders kunnen hun bevoegdheid altijd aantonen doormiddel van de NNVO pas.

Scheepvaartbegeleiding inhuren bij werkboot.nl

Zowel onze patrouillevaartuigen als de nautisch verkeersleiders zijn landelijk bevoegd. Wij voeren dan ook dagelijks scheepvaartbegeleiding uit door heel Nederland. Van Utrecht tot Nijmegen en van Groningen tot Zeeland. Daarbij zijn wij tevens VCA* gecertificeerd.

Contact opnemen of vrijblijvende offerte aanvragen

Bent u opzoek naar het huren van gecertificeerde scheepvaartbegeleiding? Laat ons uw wensen weten en wij helpen graag! Mailen kan naar [email protected] of bel ons op 085 864 00 15. Op de meeste vragen kunnen wij u direct antwoord geven. Offertes ziet u doorgaans dezelfde werkdag nog in uw mailbox verschijnen. Zijn bij u de data al bekend waarop u een scheepvaartbegeleider nodig heeft? Dan kunnen we telefonisch direct de beschikbaarheid van onze vloot, schippers en verkeersleiders controleren.

Patrouillevaartuig scheepvaartbegeleiding

Offerte aanvragen
Binnen 1 dag een vrijblijvende prijsopgave

Meer weten over scheepvaartbegeleiding?

Neem contact op met Martijn, hij weet er alles van. Laat hieronder uw gegevens achter en hij neemt contact met u op.