Wat voor type vaartuigen zijn er?

Wat voor type vaartuigen zijn er? Het belangrijkste onderscheid dat er op het water gemaakt wordt, is pleziervaart en beroepsvaart. Onthoud dat in voorrangsregels, beroepsvaart voor pleziervaart gaat. Er is ook een onderscheid in voorrangsregels voor motorboten, zeilboten en niet gemotoriseerde boten. Wanneer u zich hierin verdiept, ziet u dat er veel verschillende soorten boten en schepen zijn en dat het belangrijk is om de verschillen te kennen. Als specialist in werkboten, vertellen wij van Werkboot.nl u graag meer het type vaartuigen die wij aanbieden.

Wat voor type vaartuigen zijn er

Wat voor soort schepen zijn er?

Bij Werkboot.nl bieden wij een vloot met diverse soorten boten aan. Elke boot heeft zijn eigen toepassing. De uitrusting van de boten kunnen we op maat aanpassen, zodat de boot voor elke soort werkzaamheden geschikt is. Wat voor type vaartuigen zijn er? De belangrijkste type vaartuigen bespreken we hieronder.

RIB boot

De bekendste boot is de RIB boot. Dit type boot heeft een harde romp en een opblaasbare rand. Door dit design is het een boot met uitstekende vaareigenschappen. De hull van een RIB boot is meestal gemaakt van polyester of aluminium. De tube is doorgaans gemaakt van hoogwaardig hypalon. Door de hoge stabiliteit wordt deze boot gekozen voor inspecties, filmen vanaf het water en reddingswerk. Ook is de RIB boot populair bij overheidsdiensten zoals politie, handhaving, havendienst en reddingsdiensten. Met name bij slechte weersomstandigheden is een RIB boot geschikt om mee het water op te gaan.

Landingsvaartuig

Heeft u wel eens zo’n boot gezien met een grote klep aan de voorzijde? Dit type boot wordt een landingsvaartuig genoemd. De term landing komt van het gebruik voor een amfibische landing. Dat wil zeggen, via het water worden personen en/of materieel van de ene plek naar de andere vervoerd. Vaak worden deze voertuigen ingezet indien er werkzaamheden plaatsvinden op locaties die alleen via het water bereikbaar zijn. Zo kunnen mensen en materieel veilig op de plek van bestemming worden gebracht.

Patrouilleboot

Een patrouilleboot wordt meestal ingezet voor scheepvaartbegeleiding. Dit type boot wordt ook wel een inspectieboot, patrouillevaartuig, surveillancevoertuig of surveillanceboot genoemd. Bij dit type boot is het van belang dat de juiste apparatuur aan boord is. Denk aan een marifoon, radar, kaartplotter en AIS (Automatic Identification System). Verder kan een certificaat van onderzoek (CVO) nodig zijn bij gebruik. Daarnaast dient de schipper over de juiste papieren te beschikken. Welke papieren dit zijn, hangt mede af van waar u vaart. Neem bij vragen hierover gerust contact met ons op. Wij kunnen eventueel de boot met schipper leveren.

Werkboot met kraan

Een werkboot met kraan vindt u uiteraard ook in onze vloot. Deze kraan wordt niet alleen gebruikt voor objecten uit het water hijsen. Andere veel voorkomende toepassingen zijn het te water laten van onderwater apparatuur, zoals een drone of meetapparatuur, ballenlijnen en duikers.

Werkboot met kraan
Werkboot met kraan op boottrailer.

Elektrische boot

Varen zonder de uitstoot van CO2 is steeds belangrijker. Veel bouwprojecten die via een aanbestedingstraject gegund worden hanteren criteria voor het beperken van de uitstoot. Onze vloot bestaat uit elektrische werkboten die bij werkzaamheden ingezet kunnen worden. Dit zijn meestal aluminium werkboten van ongeveer 5 meter lang. Niet ietder type vaartuig is nog geschikt om elektrisch te varen. Voor snel varende boten is de accucapaciteit nog niet voldoende om hier goed en langdurig mee te kunnen varen. Meer weten over onze elektrische werkboten? Bel of mail ons gerust voor advies op maat.

Wat voor soorten sloepen zijn er?

De belangrijkste soorten boten voor werkzaamheden op het water hebben we nu genoemd. Wat voor type vaartuigen zijn er verder? De sloep is een belangrijk vaartuig. Van origine is dit een open boot. Een sloep zal nooit snel varen, daarvoor wordt de tender gebruikt. Een tender is een snellere sloep met een afwijkend design. Diverse van onze werkboten kunnen als sloep ingezet worden. Afhankelijk van de situatie kiest u voor een aluminium sloep of HDPE boot. Deze boten zijn ideaal voor het vervoeren van personen en materialen of het uitvoeren van inspectietaken waarbij de boot de glooiing (oever) kan raken. De boot heeft geen klep zoals een landingsvaartuig wel heeft.

Welke type motorboten zijn er?

Onze werkboten zijn uitgerust met een motor. In onze vloot hebben wij verschillen in type motorboten. Uiteraard verschillen de vaartuigen van ontwerp zoals hierboven omschreven. Bij motoren zit belangrijkste verschil in buitenboordmotoren en binnenboordmotoren. Het verschil tussen beide is al uit de naam te herleiden. Wat echter een belangrijk verschil is, is de gewichtsverdeling. Bij een inboard motorboot is deze vaak net wat optimaler. Voor motoren is het aantal pk’s van belang. De motoren van onze RIBs hebben tussen de 90 en 300 pk. Een aluminium werkbootje is leverbaar vanaf 6 pk. Zolang de boot niet sneller dan 20 km/uur kan, is een vaarbewijs in de regel niet nodig. Naast de maximale snelheid kunnen er andere regels gelden die een vaarbewijs of andere certificering noodzakelijk maken.

Bootmerken lijst

Hoeveel boten zijn er? Het aantal verschillende boten en merken is te veel om op te noemen. We noemen een aantal bekende om u een idee te geven. Voor RIB werkboten zijn de bekende merken Zodiac, Gemini, Tornado, Ribcraft, Joker, Duarry en XS ribs. Aluminium boten kunnen door meerdere fabrieken gemaakt worden, het merk is niet altijd bekend. Bij aluminium werkboten is de constructie en dikte van het aluminium van belang. Een extra dikke kiel maakt het mogelijk om op lastig bereikbare locaties af te meren. Informeer altijd bij een werkboot huren naar de mogelijkheden van een boot en bedenk u dat de uitrusting van een boot vaak op maat is en niet merkafhankelijk.

Type boten: certificering en vaarbewijs

Wanneer u voor het eerst een werkboot gaat huren of wanneer u vragen heeft, nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. Als specialist in werkboten, passen wij ons aanbod geheel aan naar uw wensen. U geeft aan ons door welke werkzaamheden u op welke locatie wenst uit te voeren. Op basis daarvan adviseren wij u over de eisen aan materieel en schipper die dit stelt. Denk aan certificeringen zoals Ce-C- mod B+C, EU Stage V, EPA Tier III en Certificaat van Onderzoek (CVO). Voor de schipper zal bij snellere motorboten een vaarbewijs nodig zijn. Voor varen op de Rijn kan een Rijnpatent nodig zijn. Laat u altijd goed informeren voor u het water opgaat. Neem voor vrijblijvend advies contact op.

Wat voor transport van type vaartuigen zijn er?

Bij werkboten is naast de boot, ook het transport belangrijk. Voor een kleine werkboot kan transport middels eenassige aanhanger plaatsvinden. Voor grotere werkboten is een tandemasser boottrailer nodig. Voor de grootste boten is vervoer over de weg niet mogelijk. Deze boten worden altijd naar de bestemming over de waterwegen gebracht. Houdt u er ook rekening mee dat wanneer u een werkboot op trailer kiest, er op de locatie een helling aanwezig moet zijn voor tewaterlating. U kunt ook het transport en de tewaterlating door ons uit laten voeren. Ons wagenpark bestaat uit voertuigen die tot 3500kg mogen trekken.

Werkboot.nl is uw partner voor werkboten

Wanneer u zoekt naar een werkboot kopen, overweeg dan ook huren. Een werkboot kopen brengt ook de verplichting van onderhoud en keuringen met zich mee. Grote partijen kiezen mede daardoor voor de samenwerking ons. Organisaties waar wij voor werken zijn onder andere de politie, brandweer, Engie, A.Hak, Ballast Nedam, Boskalis, Heijmans, Dura Vermeer, Dimco, Hebo en Martens en Van Oord. Geen klant is voor ons te groot of te klein. Neem nu contact op en u weet snel of wij ook de juiste partij voor u zijn.